MINDFULNESS VOOR DE JEUGD 

Veel kinderen en jongeren hebben moeite met concentreren. Ze slapen niet goed, maken zich druk en hebben zorgen. Ze hebben ook moeite met ontspannen, of zomaar even niets doen. En ze zijn doorlopend online. Hun hoofd is te vol, de prikkels teveel. Ze ‘moeten’ zo veel. Van zichzelf, van de school, van de maatschappij. Hoe leer je kinderen zichzelf tot rust te brengen, te stoppen met piekeren, te vertrouwen op kwaliteiten in zichzelf en zich staande te houden in deze veeleisende 21ste eeuw?  

Over de methode ‘Aandacht Werkt!’ 

‘Aandacht Werkt!’ is een evidenced based programma, gebaseerd op de mindfulnesstrainingen voor volwassenen van Jon Kabat Zinn en ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar door Eline Snel. Tijdens de training leren kinderen om hun aandacht te kalmeren, te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze leren hun binnenwereld waar te nemen zonder meteen te oordelen of erop te reageren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan geven. Ze te accepteren zoals ze zijn. En bovenal: ze leren om aardig te zijn voor zichzelf en anderen.    

Het programma

De lessen bestaan uit korte oefeningen die mindfulness spelenderwijs deel laat worden van het dagelijks leven. Het is geschreven in eenvoudige, op de doelgroep toegespitste taal, met het gebruik van woorden waarbij je je meteen iets kunt voorstellen. Woorden als geheugenspier, aandachtsspier, kikkeroefening, binnenbios, het dappere dier en wensboom spreken tot de verbeelding. De verhalen die gebruikt worden geven een verrassen helder inzicht in wat je als mens allemaal tegen kunt komen aan vreugde en verdriet. De verhalen spreken mij als volwassene ook zeer aan.

Kwaliteit waarborgen

Om de kwaliteit van de training te waarborgen werk ik met minimaal zes en maximaal vijftien kinderen. Tien lessen van zestig minuten per week. De training wordt gegeven op woensdagmiddag en zaterdagochtend en kan ook in overleg op een ander moment gevolgd worden. Om als ouder uw kind in deze training te begeleiden kunt u het boek Stilzitten als een kikker van Eline Snel aanschaffen. 

Opleiding AMT 

De opleiding aan de Internationale Academie voor Mindful Teaching (AMT) kwalificeert je om aandachttraining (ook bekend als mindfulness) aan kinderen/ jongeren te geven in de methode Eline Snel (‘Aandacht werkt!’). De opleiding is bedoeld voor leerkrachten, therapeuten, artsen, orthopedagogen, kindercoaches, psychologen en psychiaters die werken met kinderen in de leeftijd van 4 t/m 19 jaar.